Verkeersboete zonder staandehouding: wanneer kan ik bezwaar maken?

Wanneer u staande wordt gehouden bij het ontvangen van een boete, komt de boete niet meer als een verrassing. Een verkeersboete zonder staandehouding valt echter koud op uw dak en is in veel gevallen onterecht. Een politieagent hoort u namelijk staande te houden wanneer dit mogelijk is. Gebeurt dit niet? Dan maakt u bezwaar tegen de ontvangen verkeersboete zonder staandehouding. U kunt dit zelf doen, maar u kunt er ook voor kiezen om de klus uit te besteden aan Onterechte Boete. We nemen u het werk volledig gratis uit handen.Gratis onterechte boete indienen.

Onterechte boete zonder staandehouding ontvangen?

Wij maken gratis bezwaar voor u

Direct hulp bij een onterechte boete

Statusupdates bezwaar/beroep

Gespecialiseerd in onterechte boetes

1000+ boetes teruggedraaid

Wat is een staandehouding?

Bij een staandehouding wordt door een politieagent u aangesproken op uw gedrag in het verkeer. U reed bijvoorbeeld door een rood licht of u reed een straat in terwijl er een verboden in te rijden bord aanwezig was. Met een stopteken zorgt de agent ervoor dat u blijft staan en u wordt om een legitimatiebewijs gevraagd. Dit kan bijvoorbeeld een paspoort of rijbewijs zijn. U krijgt de mogelijkheid om te reageren op de overtreding die u volgens de agent heeft gemaakt. De agent legt u de boete op terwijl hij of zij u staande houdt. Dit geeft de agent de mogelijkheid om de boete op naam op te leggen in plaats van op kenteken. Dit gebeurd regelmatig bij een boete voor telefoon in de auto.

Het verschil tussen een staandehouding en een aanhouding

Een staandehouding klinkt voor sommige mensen ernstig, met name omdat de term soms verward wordt met een aanhouding. Bij een aanhouding wordt u meegenomen naar het politiebureau omdat u verdacht wordt van een ernstige overtreding, zoals een vechtpartij of diefstal. Een staandehouding is veel minder ernstig en hierbij hoeft u niet mee naar het bureau. U hoeft bij een staandehouding enkel te stoppen en u te legitimeren. Dit doen agenten bijvoorbeeld om een boete uit te kunnen delen.

Is een staandehouding verplicht?

Over het algemeen geldt dat een staandehouding verplicht is bij het uitdelen van een boete. Deze regel geldt alleen wanneer de agent de mogelijkheid heeft om u daadwerkelijk staande te houden. Een agent op de fiets kan bijvoorbeeld geen auto staande houden en in zo’n situatie is de staandehouding niet verplicht. Wel is de agent verplicht om in het proces-verbaal duidelijk aan te geven waarom er geen staandehouding was. Bij een geldige reden is dit geen probleem, maar wanneer de agent dit niet heeft aangegeven, kunt u bezwaar maken tegen de boete.

Controle met digitale hulpmiddelen

Boetes die worden uitgedeeld met digitale hulpmiddelen zijn uitgezonderd van de verplichting om u staande te houden. U kunt hierbij denken aan flitsfoto’s door flitspalen of radarcontroles. Hierbij is er geen politieagent aanwezig die u staande kan houden en dus wordt de boete aan uw kenteken opgelegd.

Lasercontrole

Een lasercontrole is een snelheidsmeting met behulp van een laser. Hierbij hoort u wel staande te worden gehouden. Er is geen bewijsmateriaal in de vorm van een foto of video en dus hoort de agent die de lasercontrole uitvoert u staande te houden. Tenzij de agent een goede reden voor het niet staande houden heeft opgenomen in het proces-verbaal kunt u bezwaar maken.

Parkeerboetes

Parkeerboetes zijn vaak toegestaan zonder staandehouding. De parkeercontroleur deelt een boete uit op kenteken aan een auto die geparkeerd staat en hierbij is er zelden iemand aanwezig. De parkeercontroleur heeft dus geen mogelijkheid om u staande te houden en mag daarom een boete op kenteken uitdelen.

Agent heeft geen middelen om u staande te houden

Soms heeft de agent geen gelegenheid om u staande te houden, bijvoorbeeld door een gebrek aan middelen om het stopteken mee te signaleren wanneer de agent in privétijd onderweg is. Ook fietsende of lopende agenten hebben vaak niet de mogelijkheid om een automobilist staande te houden. De agent mag dan een boete uitdelen zonder staandehouding, maar moet dit toelichten in het proces-verbaal.

Wanneer kan ik bezwaar maken tegen een verkeersboete zonder staandehouding?

U maakt bezwaar tegen een verkeersboete zonder staandehouding wanneer de agent geen goede reden had om u niet staande te houden of wanneer dit niet duidelijk in het proces-verbaal is vermeld. Bij een boete voor telefoongebruik in de auto is de agent altijd verplicht om u staande te houden. Hetzelfde geldt voor een situatie waarin de mogelijkheid bestond om u staande te houden, bijvoorbeeld omdat u allebei stilstond. Bezwaar maken tegen een verkeersboete zonder staandehouding kan wanneer er geen duidelijke motivatie vanuit de agent is of wanneer de mogelijkheid tot staandehouding wel bestond.

Upload uw verkeersboete zonder staandehouding en wij maken gratis bezwaar

Bij Onterechte Boete maken we gratis bezwaar tegen uw verkeersboete zonder staandehouding. Upload nu een foto of scan van de ontvangen boete op onze website en beantwoord een paar korte vragen. Wij doen de rest: we stellen het bezwaarschrift op, verzamelen de nodige documenten en dienen dit op tijd in. U bespaart veel tijd en eventueel ook het boetebedrag.

Bekijk onze uitlegvideo:

Waarom deze service gratis is

Onterechte Boete ontvangt een proceskostenvergoeding van de overheid voor iedere gewonnen zaak. Dit is waarom we de service gratis aan kunnen bieden. Bij verloren zaken ontvangen we geen vergoeding, maar voor u maakt dit geen verschil: de dienst is en blijft 100% gratis tenzij u ons onjuiste informatie verschaft.

Gratis onterechte boete indienen.