Feitcode op boete

Op deze pagina vindt u links naar veel voorkomende feitcodes.
Een boete met feitcode R545 is een boete voor het vasthouden van een mobiel elektronisch apparaat tijdens het rijden in de auto, op de fiets of op de scooter.

Bij een boete met feitcode R559 bent u volgens de politie een weg ingereden die verboden is voor auto’s en motoren. Aan het begin van deze weg staat het verkeersbord C12.

Een boete met feitcode R550a betekent dat u een weg bent ingereden die u niet in mocht rijden. Aan het begin van de weg staat het verkeersbord C1, een geslotenverklaring.

Een boete met feitcode K045b betekent dat uw voertuig geen geldig keuringsbewijs meer heeft. Ieder voertuig op de weg heeft een keuringsbewijs nodig en dat moet geldig zijn.

Staat er een feitcode R553b op uw boete? Dat betekent dat u in een motorvoertuig op meer dan twee wielen, in de meeste gevallen dus een auto, een weg bent ingereden waar dit niet toegestaan is.

Er geldt de regel dat men op de een weg met meerdere rijstroken zoveel mogelijk rechts aanhoudt. Wanneer u inhaalt, gaat u bijvoorbeeld naar de linker rijstrook, maar daarna gaat u weer terug naar de rechter rijstrook. Sommige mensen blijven onnodig lang op de linker rijstrook rijden en kunnen hiervoor een boete met feitcode R301 krijgen.

Het verkeersbord E1 is een rond verkeersbord met een rode rand. Er loopt een rode streep van de linker bovenkant naar de rechter onderkant en de rest van het bord is blauw. Verkeersbord E1 betekent dat er een parkeerverbod geldt in de straat of dat u een parkeerverbodszone inrijdt. Parkeert u toch in deze zone? Dan kunt u een boete ontvangen met daarop de feitcode R584. De feitcode R584 duidt aan dat u parkeerde in strijd met het parkeerverbod.

Op een bromfiets zijn er bepaalde verkeersregels waar u zich aan moet houden. Een bromfietser hoort in principe op het fietspad of bromfietspad te rijden, wanneer dit aanwezig is. Wanneer er geen fietspad langs de weg is, bent u verplicht om de rijbaan te rijden. U mag dus met uw bromfiets niet op de stoep rijden waar voetgangers lopen. Doet u dit toch? Dan kunt u een boete met daarop feitcode R311 ontvangen.