Boete door de politie: wanneer kan ik bezwaar maken?

Een boete ontvangen van de politie voor een verkeersovertreding is nooit leuk. Zeker wanneer u vindt dat de boete onterecht is, wilt u hier niet honderden euro’s voor betalen. U kunt de boete ontvangen van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) of van de gemeente. Wilt u bezwaar maken tegen een boete door de politie? Bij Onterechte Boete helpen we u hier graag bij. We maken volledig gratis bezwaar tegen de boete voor u. Zo hoeft u zelf geen bezwaarschrift op te stellen en hier tijd aan te besteden.

Voor welke overtredingen deelt de politie boetes uit?

De politie deelt boetes uit voor verschillende verkeersovertredingen. Dit kan een lichte overtreding zijn, zoals fout geparkeerd staan of iets te snel rijden. De politie deelt ook boetes uit voor rijden onder invloed of extreme overschrijdingen van het snelheidslimiet. Dit zijn ernstigere overtredingen en hier staan hogere boetes voor. In sommige gevallen horen er sancties bij de boete, zoals het tijdelijk kwijtraken van uw rijbewijs. Ook kunt u in specifieke gevallen strafrechtelijk vervolgd worden.

De verschillende soorten boete door de politie

De politie kan een boete uitdelen en vervolgens ontvangt u een brief van het CJIB of van de gemeente met daarin de schriftelijke boete. Er zijn verschillende soorten boetes die u kunt herkennen aan de letter in de rechterbovenhoek op de boete. De volgende vier boetes komen voor.

Verkeersboete (M)

Een verkeersboete wordt vaak uitgedeeld en die kunt u bijvoorbeeld ontvangen voor te hard rijden of rijden zonder gordel. Deze boete wordt ook wel de Mulderboete genoemd en is te herkennen aan de letter M in de rechter bovenhoek. U ontvangt direct een acceptgiro bij de boete, zodat u het bedrag kunt voldoen.

Naheffingsaanslag

Een naheffingsaanslag ontvangt u niet van het CJIB, maar van de gemeente. Deze boete is altijd voor het niet of te weinig betalen van parkeergeld. U moet dan het parkeergeld alsnog betalen en daarbij ook een boete van maximaal zestig euro. Deze boete is afkomstig van de gemeente.

Transactievoorstel (T)

Een transactievoorstel is een boete van het Openbaar Ministerie en is in feite een afspraak tussen u en de Officier van Justitie. U kunt ervoor kiezen om de boete te betalen, zodat u niet voor hoeft te komen bij de rechter voor de overtreding. Dit kan rijden onder invloed zijn, maar ook het extreem overschrijden van het snelheidslimiet. Deze boete kan gepaard gaan met andere sancties, zoals het (tijdelijk) verliezen van uw rijbewijs.

Mag de politie een boete uitdelen zonder staandehouding?

In principe is een politieagent verplicht om u staande te houden bij het uitdelen van een verkeersboete. Ziet de agent bijvoorbeeld dat u door rood rijdt? Dan houdt de agent u staande en geeft u een boete. Er zijn een aantal uitzonderingen op deze regel. Wanneer de agent bijvoorbeeld te voet is en u in de auto onderweg bent, is het niet mogelijk om u staande te houden. Dan mag de agent de boete op kenteken uitdelen. Te hard rijden wordt vaak door een flitspaal gemeten en ook dan is er uiteraard geen agent in de buurt om u staande te houden. Was het wel mogelijk geweest om u staande te houden? Dan heeft u een goede kans dat uw boete vernietigd kan worden wanneer u bezwaar maakt.

Wat is staandehouding?

Staandehouding betekent dat de politieagent u aanspreekt op de overtreding. Wanneer hij of zij bijvoorbeeld ziet dat u belt tijdens het rijden, hoort de agent u staande te houden. U wordt dan aangesproken op uw gedrag en krijgt te horen dat u een boete heeft. Een staandehouding is niet hetzelfde als een aanhouding. Bij een aanhouding wordt een verdachte meegenomen naar het politiebureau en dat is bij een staandehouding niet het geval. Bij een staandehouding dient u zich te legitimeren, zodat de boete eenvoudig en correct opgelegd kan worden.

Wat is de hoogte van een verkeersboete?

Er zijn verschillende overtredingen in het verkeer mogelijk en die hebben ieder een eigen boetebedrag. Een paar kilometer te hard rijden kost vaak maar een paar tientjes, terwijl een forse overtreding van het snelheidslimiet honderden euro’s kan kosten en er zelfs voor kan zorgen dat u tijdelijk uw rijbewijs kwijtraakt. Een rood licht negeren of bellen in de auto kost vaak zo’n €250 en rijden onder invloed kan zo meer dan €500 kosten. Afhankelijk van de overtreding volgen er naast de boete ook andere sancties.