Boete door rood rijden

Een boete die vrij vaak wordt uitgedeeld is voor door rood rijden (feitcode R602). De rood licht boete is niet altijd terecht.  Zo lezen flitspalen de kentekenplaat soms niet goed, kunt u het geluk hebben dat de flitsfoto is genomen voor u daadwerkelijk door het rode licht reed of stond de flitspaal nog aan terwijl er een verkeersregelaar aan het werk was. Er zijn tal van redenen waarom uw boete voor door rood rijden nietig verklaard kan worden. Bij OnterechteBoete.nl maken we bezwaar voor u en dat doen we volledig kosteloos indien uw boete een fout van justitie is. Gratis onterechte boete indienen.

Hoe hoog is de boete door rood rijden?

De boete voor door rood rijden bedraagt € 280. Daar komt nog € 9 aan administratiekosten bij van het CJIB.

Ik heb een bekeuring voor door rood licht rijden ontvangen

Heeft u een bekeuring voor door rood rijden ontvangen? Een boete voor door rood rijden kost al snel een paar honderd euro en dat betaalt u liever niet. Het komt regelmatig voor dat de boete voor door rood rijden niet terecht is. In zo’n geval kunt u bezwaar maken tegen de boete en kunt u een hoop geld besparen.

Wanneer heeft het zin om bezwaar te maken?

Door rood licht rijden is een strafbaar feit en hiervoor kunt u een boete ontvangen. Om iemand hiervoor een boete te kunnen geven, is het noodzakelijk dat er bewijs is. Dit kan een flitsfoto zijn van uw auto net voorbij het rode stoplicht, maar dit kan ook gaan om een agent die u heeft aangehouden. Bezwaar maken tegen een bekeuring voor door rood rijden heeft in de volgende gevallen zin.

Op de foto bent u het rode licht nog niet voorbij

Op de flitsfoto moet zichtbaar zijn dat u voorbij het rode stoplicht bent gereden en dat is niet altijd het geval. Zo kunt u op de foto met uw auto al voorbij de stopstreep zijn, maar nog niet voorbij het stoplicht. In dit geval krijgt u geen boete voor door rood rijden, maar een boete voor niet stoppen voor de stopstreep. Dit zorgt ervoor dat het boetebedrag meer dan de helft lager is.

De agent heeft u niet staande gehouden

In sommige gevallen is de verkeersboete niet uitgedeeld op basis van een flitsfoto, maar op basis van een verklaring van een politieagent. Wanneer een agent ziet dat iemand door rood rijdt, moet hij de automobilist staande houden en de boete opleggen tenzij hij geen mogelijkheid heeft gehad om u staande te houden. Op uw boete kunt u zien of de boete op basis van een flitsfoto is of op basis van de waarneming van een agent.

Op de foto is het verkeerslicht niet rood

Het gebeurt dat op de flitsfoto geen rood licht te zien is. Zo kan het zijn dat het verkeerslicht op de baan naast u rood was en dat het licht op uw baan uit was. U bent wel geflitst en heeft een boete ontvangen, maar dit is niet terecht.

Er staat een andere auto op de flitsfoto

Het is aan te raden om de flitsfoto te bekijken wanneer u een boete voor door rood rijden ontvangt. Er zijn verschillende dingen die u op de foto kunt waarnemen. U kunt bijvoorbeeld zien welke auto op de foto staat. Is dit inderdaad uw auto en klopt het kenteken? Soms ziet de flitspaal dit verkeerd en is de auto op de flitsfoto helemaal niet uw auto. Zeker wanneer u de locatie op de boete niet herkend als een plek waar u recentelijk geweest bent, is het aan te raden om de foto extra goed te bekijken.

U kreeg aanwijzingen van een agent of verkeersregelaar

Het gebeurt regelmatig dat een agent of verkeersregelaar het verkeer op de weg moet regelen. Dit kan komen door wegwerkzaamheden of een ongeluk. U volgt in dit geval de aanwijzingen van de verkeersregelaar op en deze komen niet altijd overeen met het stoplicht. Staat de flitspaal nog aan? Dan kunt u onterecht geflitst worden in deze situatie.

Een flitsfoto opvragen bij het CJIB

Bij de meeste bekeuringen voor door rood rijden hoort een flitsfoto, behalve wanneer u staande bent gehouden door een agent. Om bezwaar te maken is het zinvol om de flitsfoto op te vragen en goed te bestuderen. U kunt de flitsfoto opvragen bij het digitale loket van het CJIB. U logt hier in en kunt de flitsfoto meteen downloaden. Staat de auto niet op uw naam, omdat u deze bijvoorbeeld leaset? Dan kunt u via “zoek boete” de flitsfoto vinden.

Gratis hulp bij bezwaar tegen boete voor door rood rijden

Bezwaar maken tegen een bekeuring voor door rood rijden is geen leuk klusje en de meeste mensen hebben hier weinig zin in. U kunt Onterechte Boete volledig gratis inschakelen om het bezwaarschrift voor u op te stellen. We stellen niet alleen het bezwaarschrift op, maar gaan eventueel ook naar zittingen en nemen alle correspondentie op ons. U hoeft hiervoor alleen uw boete digitaal te uploaden op onze website en een aantal vragen te beantwoorden. Wij doen de rest, zodat u een onterechte boete niet hoeft te betalen.

Onterechte boete voor door rood rijden ontvangen?

Wij maken gratis bezwaar voor u

Direct hulp bij een onterechte boete

Statusupdates bezwaar/beroep

Gespecialiseerd in onterechte boetes

1000+ boetes teruggedraaid